Portions och bufféguiden

Jag hittade en mkt bra tabell som ska sparas.


Så här mycket går det åt om du ska servera en varmrätt:
Beräkna totalt 100 g-150 g kött utan ben per portion.
Beräkna totalt 100 g -125 g kött utan ben till wok eller köttgryta per portion.
Beräkna totalt 125 g -150 g kött med ben till köttgryta per portion.

Så här mycket går det åt om du ska servera en buffé:
Beräkna totalt 100-150g kallskuret per portion.
Beräkna totalt 250-350g tillbehör per portion.

Tänk på;
  • Hur hungriga dina gäster är och om det är män el. kvinnor eller blandad grupp.
  • Vilken tid buffén ska serveras.
  • Om gästerna har någon favorit rätt. Detta gäller speciellt barn.

  • SortVid servering av 1-2 rätter ca g/msk/dlVid servering av 3- flera rätter ca g/msk/dl

    KALLSKURET

    Kött/chark/fisk/sill
    Rostbiff100g50g
    Kokt el. rimmad skinka100g50g
    Rökta produkter100g50g
    Köttbullar100g50-75g
    Paté100g50g
    Pastrami100g50g
    Kalkon/kycklingfilé100g50g
    Kycklingklubba250g 
    Kycklingben150-200g75-110g
    Kycklinglår250g 
    Kycklingvinge200g100-150g
    Räkor med skal250g100g
    Lax, gravad/kallrökt100g50g
    Sill100g50g
    Lax varkokt/inkokt100g50-75g

    TILLBEHÖR

    Sallad/paj/gratäng/paté
    Potatis, kokt el. bakad175-200g100-150g
    Färsk potatis200-250g100-150g
    Potatissallad200g100-150g
    Potatisgratäng200g150g
    Potatissallad250g100-150g
    Potatispaté150-200g150g
    Paj200-250g100-125g
    Grönsakspaté150-200g150g
    Wokade grönsaker75g50g
    Grönsallad50g50g

    DRESSING/SÅS

    Dressing t.ex. majonäs/gräddfil2 msk1 msk
    Dressing te.x. vinägrett, Cumberland2 msk1 msk
    Sås, kall el. varm tex. Gravlaxsås, svampsås½ dl2 msk - ½ dl

    BRÖD OCH OST

    Mjukt bröd50-75 g50 g
    Hårt bröd/knäckebröd25 g15 g
    Hårdost50 g25 g
    Dessertost30g15-25 g
    Färskost30 g15g
    KÄLLA: Mått för mat, ICA provkök/KF, ICA Bokförlag, 2000.

    Kommentarer

    Kommentera inlägget här:

    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar:

    Trackback
    RSS 2.0