Portions och bufféguiden
Jag hittade en mkt bra tabell som ska sparas.
Så här mycket går det åt om du ska servera en varmrätt:
Beräkna totalt 100 g-150 g kött utan ben per portion.
Beräkna totalt 100 g -125 g kött utan ben till wok eller köttgryta per portion.
Beräkna totalt 125 g -150 g kött med ben till köttgryta per portion.
Så här mycket går det åt om du ska servera en buffé:
Beräkna totalt 100-150g kallskuret per portion.
Beräkna totalt 250-350g tillbehör per portion.
Sort | Vid servering av 1-2 rätter ca g/msk/dl | Vid servering av 3- flera rätter ca g/msk/dl |
---|---|---|
KALLSKURET | ||
Kött/chark/fisk/sill | ||
Rostbiff | 100g | 50g |
Kokt el. rimmad skinka | 100g | 50g |
Rökta produkter | 100g | 50g |
Köttbullar | 100g | 50-75g |
Paté | 100g | 50g |
Pastrami | 100g | 50g |
Kalkon/kycklingfilé | 100g | 50g |
Kycklingklubba | 250g | |
Kycklingben | 150-200g | 75-110g |
Kycklinglår | 250g | |
Kycklingvinge | 200g | 100-150g |
Räkor med skal | 250g | 100g |
Lax, gravad/kallrökt | 100g | 50g |
Sill | 100g | 50g |
Lax varkokt/inkokt | 100g | 50-75g |
TILLBEHÖR | ||
Sallad/paj/gratäng/paté | ||
Potatis, kokt el. bakad | 175-200g | 100-150g |
Färsk potatis | 200-250g | 100-150g |
Potatissallad | 200g | 100-150g |
Potatisgratäng | 200g | 150g |
Potatissallad | 250g | 100-150g |
Potatispaté | 150-200g | 150g |
Paj | 200-250g | 100-125g |
Grönsakspaté | 150-200g | 150g |
Wokade grönsaker | 75g | 50g |
Grönsallad | 50g | 50g |
DRESSING/SÅS | ||
Dressing t.ex. majonäs/gräddfil | 2 msk | 1 msk |
Dressing te.x. vinägrett, Cumberland | 2 msk | 1 msk |
Sås, kall el. varm tex. Gravlaxsås, svampsås | ½ dl | 2 msk - ½ dl |
BRÖD OCH OST | ||
Mjukt bröd | 50-75 g | 50 g |
Hårt bröd/knäckebröd | 25 g | 15 g |
Hårdost | 50 g | 25 g |
Dessertost | 30g | 15-25 g |
Färskost | 30 g | 15g |
KÄLLA: Mått för mat, ICA provkök/KF, ICA Bokförlag, 2000. |
Kommentarer
Trackback