Alkohol

* Champagne eller något annat festligt och bubblande till brudskålen.
* Dryck till förrätt. Detta beror naturligtvis på vilken mat som bjuds, generellt serverar man ett vitt vin till t.ex. fisk och skaldjur och ett rött vin till kötträtter.
* Dryck till varmrätt, se ovan.
* Dessertvin
* Kaffe
* Avec t.ex. konjak, likör eller whisky

Man brukar räkna med ett glas vin per person till förrätten, två glas vin till varmrätten och ett litet glas dessertvin till desserten.
Vatten skall alltid finnas på middagsbordet, det kan vara buteljerat vatten eller vanligt kranvatten i en karaff eller tillbringare. Se till att det finns gott om alkoholfria alternativ!

Så här beräknar du ungefärlig åtgång:
* Champagne eller mousserande vin ger ca 8-10 glas per flaska.
* Vitt vin ger ca 6-7 glas per flaska.
* Rött vin ger ca 5-6 glas per flaska.
* Dessertvin ger ca 9-10 glas per flaska.
* Avec (4 cl) ger ca 12-17 glas per flaska, beroende på om det är en 50 cl eller 70 cl flaska.
* Ett kilo kaffe räcker till knappt 100 koppar kaffe.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0